Het woonakkoord dat in februari 2021 is gesloten is zowel ambitieus als noodzakelijk. Er moeten woningen bij in Nederland. De helft daarvan zal volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in de steden of in binnenstedelijke gebieden worden gebouwd, en dus in hoogbouw worden opgetrokken. De hoogbouw ofwel gestapelde woningbouw zit dus in de lift.
Nieuwe woningen zullen gebouwd worden volgens het geldende bouwbesluit en zullen dus zeer goed geïsoleerd zijn. De uitdaging waar hoogbouwwoningen al jaren mee te maken hebben is het hitte-eiland effect. Een fenomeen waarbij de temperatuur in stedelijke gebieden ettelijke graden hoger is dan elders. Goede ventilatie is dan extra belangrijk. Energiezuinigheid van de gebouwen mag niet ten koste gaan van de binnenklimaatcondities en dus het wooncomfort.
Het door adviesbureau Hiensch en Barcol-Air ontwikkelde systeem is opgebouwd uit een vraaggestuurde gebalanceerde ventilatie controlunit (CERA-unit), die in de woning wordt geplaatst. De CERA-unit kan ook de woon- en slaapkamer afzonderlijk regelen. De unit wordt gecombineerd met een energiezuinige, centrale Liberty luchtbehandelingskast in CERA uitvoering op het dak. Door het systeem op deze wijze te ontwerpen met lage interne weerstanden wordt de meer-investering in twee jaar terugverdiend. Klik hier om de speciale website over het CERA-systeem te bezoeken.
VOORDELEN:
De gebruikelijke decentrale ventilatiesystemen bestaan vaak uit roosters en een onderdruksysteem. Dit brengt met name in de stedelijk omgeving veel nadelen met zich mee: er wordt vervuilde lucht aangezogen, roosters worden vaak dichtgedaan in verband met tochtverschijnselen of geluidsoverlast en de afzuigventilatiebox maakt vaak geluid bij de noodzakelijke luchtverplaatsing.
Het voordeel in de hoogbouw is dat de concentratie van de luchtverontreinigingen op grote hoogte afneemt. Luchtvervuiling wordt door de wind verspreid en verdund waardoor fijnstofconcentratie bijna evenredige met de hoogte afneemt. De meest optimale plaats voor het aanzuigen van verse lucht is dus centraal en op grotere hoogte in plaats van decentraal en door een gevel- of raamrooster. Door de centrale luchtbehandeling is ook professionele filtering van de buitenlucht mogelijk. Onderhoud in de woningen is hierdoor niet meer nodig.
De Zalmhaventoren in Rotterdam geeft ruimte aan circa 260 appartementen en is met 203 meter zelfs het hoogste gebouw van de Benelux.
Het zeer prestigieuze project aan de Maas is in samenwerking met specialist STEBOMA voorzien van het Cera systeem met 2 centrale luchtbehandelingskasten. Deze toe-/afvoerunits met kruisstroomwisselaar en een luchthoeveelheid van elk 40.000 m³/h zijn helemaal naar de top van de toren gehesen. Een hele operatie met kasten van bijna 4 meter breed en 4 meter hoog.
In 5 minuten afmetingen en prijs van al uw luchtbehandelings-
kasten? Probeer nu zelf onze nieuwe Offerte Tool versie II.